Goodbye lägenheten

Det finns inte många milimeter kvar att stå på här nu.
Bland kartongerna har jag bildat små gångar som gör att jag kan ta mig fram utan att behöva klättra. Under morgonen har jag varit så effektiv att jag till och med hann packa ned smörkniven innan jag smörade mackan, och därför blev det smörlöst till frukost. Så går det när precis allt jag äger ligger packeterat och bara väntar på att få bäras ut till flyttbilen och in i vårt nya hem.

Lasset går om fyrtiofem minuter och snart drar jag ur pluggen i datorskrället också. Inte riktigt än dock, för jag använder den som substitut för min stereo som redan är nedmonterad och utan musik kan jag knappat flyttstäda. Det är en omöjlighet faktiskt. Särskilt när man ska slita bort kalk från golv till tak.

Och förresten: när jag drar ut kontakten här betyder det en bloggpaus till den 1:e januari då bredbandet kickar i gång på andra sidan stan. Så gott nytt på er...

Soundtrack of flytt 2006:

* Futuresex/Lovesounds- Justin Timberlake
* Your To Keep- Albert Hammond Jr
* Hopes And Fears- Keane
* Pengabrorsan- Moneybrother

Sista natten

Efter tjugo timmar vakentid och vad som känns som minst lika många flyttkartonger färdigpackade slår jag igen butiken och kryper till kojs.
Medan jag nyss stod med tandborsten i munnen i det tomma badrummet kom jag på en sak: det här är min sista natt som ensamboende. Att det skulle komma en sådan hade jag väl räknat ut, men inte tänkt på.
Känner att jag vill ta vara på den på bästa sätt, men vet inte hur fan man gör det så jag skippar det och satsar på att sova gott utav bara helsicke.

That oughta do it!

Sju flyttlådor senare...

Jag inser snabbt varför jag har skjutit på det här så länge. Det är ju så förbannat tråkigt.
Något mer jag inser när jag väl har kommit igång är att med en sådan här liten lägenhet (läs: skrubb) så har jag, just det: ingenstans att ställa kartongerna när de väl är fyllda!
Tjugoen futtiga kvadrat, där inkluderat en kokvrå, en hall och ett badrum med stor dusch.
Ytan längs väggarna redan upptagen och den fria ytan i mitten av rummet är obefintlig.

Tre står staplade på varandra den enda del av väggen som inte har en av tre möbler framför sig. Fast nu går knappt toadörren upp så mycket att man kommer in.
Runt köksbordet står tre andra kartonger och en står på tv-bänken, inklämd bredvid tv:n.
Packar jag snabbare har jag ingenstans att ställa de andra lådorna.

Murphys lag gör åter entré.


De bare lôver och lôver

Nyårslöften är en rätt tråkig sak. Och meninglös.
Jag har aldrig fattat vitsen med att inleda ett nytt år med att lägga ett ok av krav på sig själv som man sedan skall ha dåligt samvete de resterande 364 dagarna.
Eller värre, ha någon lustig fan i närheten som gladeligen påminner en om det man hasplade ur sig på tolvslaget medan champagnebubblorna gjorde hjärnan mer luddig än vanligt och fötterna frös till is i kalaspumpsen.
Det är ingenting för mig. Folk ska börja och sluta med saker, göra något i mindre eller större utsträckning. Och de ska lova det så att alla hör det. Sluta röka, börja träna, jobba mindre... Det må hända att en herrans massa nyårsaftnar har passerat, men det är inte mycket som har ändrats. Folk lovar fortfarande samma saker, eller så är det kanske bara samma människor som lovar samma saker.

Bladets webb såg jag förresten nyss att någon lovat att aldrig mer rösta på ett borgerligt parti.
Sånt borde fler lova...


Fynd i plural

Jag gillar inte rea. Särskilt inte mellandagsrea.
Jag tror att jag rent av tycker att det är ett vedervärdigt begrepp med väldigt mycket vedervärdiga människor som river i reakorgar så att plaggen yr.
Igår var det barnvagns-SM i Globen när jag kutade ned på H&M som hastigast under lunchen, och alla drogs till reahörnan som getingar till sommarsaft.
Om man inte redan hade skäl nog att hålla sig borta fick man det då med andra ord. Och jag gjorde som jag brukar: sket i rea och fokuserade på ordinarie pris.
Fyndade en fin skjortklänning, vars comeback jag längtat efter. Dessutom blev det ytterligare en klänning i svart och vitt samt ett par svarta cigarettknickers som skulle kunna vara ljuvliga till nyår med rätt saker till.

Och med ens besvarade jag frågan som redaktionsmötet i morse handlade om: blir man lycklig av shopping? Well, med tanke på att jag sedan klarade av att ha femtio nummer före mig på banken och stå ytterligare femton minuters kö på posten utan att det rubbade mitt goda humör, det är svar nog det...


Inte ett dugg packad

Huvudvärken fanns kvar när jag gick upp i morse. Den malde frenetiskt på tåget in, men dämpades en aning efter en timme på jobbet och två koppar te. 
Nu känns det okej, men inte helt bra och jag sitter och funderar på när jag ska hinna packa mina flyttlådor. Ikväll antar jag, och i morgon kväll. Alltid ute i lika god tid. 
Förra gången packade jag hälften av sakerna kvällen innan och andra hälften slängde jag ned i lådor strax innan flyttlasset gick. 

Planering, planering, planering. 
Jag brukar vara bra på det, men när det kommer till flytt, då är jag helt off base...

Huvudvärk forte

Det känns som huvudet ska sprängas.
Inte ens monster-Alvedon på ett gram hjälper och tågresan hem från jobbet var vidrig. Försökte vara så tom på tankar som möjligt, men med en massa ungar med jullov runt om sig är det så nära misson impossible man kommer.

Det finns ingen vikarie för vikarien. Därför släcker jag nu i hela lägenheten och lägger en kall handduk över ögonen. Annars orkar jag inte i morgon. Och inte flytten heller.

Civilisation?

Vad som känns som en halv evighet är nu över och jag är hemma igen.
Hemma i ett Uppsala utan en öppen mataffär i sikte. Kanske borde jag ha anat, inte en kotte syntes till trots att jag färdades precis rakt igenom stan. Ingen förutom några grupper femtonåringar med alldeles för mycket fritid det vill säga. Efter att ha ryckt i två dörrar slog det mig dock att det finns en chans att personer med en annan religiös övertygelse än den som inkluderar Jesu födelse och bedriver egen företagssamhet i livsmedelsbranschen kunde ha öppet och styrde stegen mot närmaste affär som passade in på beskrivningen ovan. BINGO! Och förnöjt kom jag sedan hem med två clementiner, en liter mjölk och en julmust.

Bussresan påminde mig om varför jag så sällan åker buss. Trots det var den faktiskt ganska skaplig, på gränsen till bra. Träsmak och leda kan jag väl knappast skylla bussbolaget för, det kommer liksom på köpet när man färdas kollektivt i sju timmar. Synd bara att så mycket hemskheter skvalade ur chaufförens radio. P4:s underbara och varierade musikutbud trängde igenom mina försök att lyssna på Nobels testamente och Annika Bengtzons liv och leverne kompades smaklöst av schlager och mjukpop med bjällerklang. Utan att lyssna gjorde jag också denna sammanställning av spelade låtar:

Helena Paparizo: 3 gånger
Shakira: 3 gånger
Meatloaf: 2 gånger
Jerry Williams: 2 gånger
Scissor Sisters: 1 gång

Källarfynd

Jag har satts i arbete.
Mamma blev alldeles till sig när hon hörde om flytten eftersom det betydde att jag kunde ta med alla mina prylar som stått och skräpat i källaren de senaste sex åren. Så igår fick jag gå igenom dem, alla lådor och säckar med saker från flickrummet. Jäklar, vad grejor! Gossedjur, spel, dockor, fotbollsmedaljer, diplom, dagböcker, brev, kläder, skridskor och böcker. Jisses, vad böcker det fanns där. Högt och lågt. Jag sparade typ tio av dem plus någon bebiströja och något gammalt kärleksbrev.

Men det roligaste fyndet var inte ens mitt. Det tillhörde mamma och pappa när de bodde i kollektiv.
Japp, de har bott i ett kollektiv. Min bror är till och med född där. I boken som var märkt "familjeråd" (!) hade de haft möten med de andra i kollektivet ute i Grava, utanför Karlstad och bestämt vem som skulle handla, vem som skulle diska, vattna blommor och vem som skulle fixa den trasiga tvättlindan på gården. Dessutom hade de planeringen för en kommande fest där de skulle bjuda på borstj och piroger och efter festen skrev de i boken att de fått plats med 42 personer i vardagsrummet, vilket var rekord.

I samma påse som boken låg också ett par broscher med "Bojkotta varor från Chile" på och ett demonstrationsschema. Något som jag saknade i påsen var sångtexterna från mammas kör. Den hette "Röd gryning", men min farfar, som är blå ända ut i fingertopparna kallade dem alltid för "Röd skymning" istället. Jag tror det var en pik mot budskapet...

Nu är det dags för julgodisfabriken att öppna sin verksamhet.


Thank you, TV 3

I natt upptäckte jag det bästa med en Viasat-box.
Går det inget bra på svenska TV 3, så finns det nordiska grannar som har bättre omdöme. Genom att ha tillgång till danska och norska dito så lyckades jag knåpa ihop ett Sex and the city-maraton på näsra två och en halv timme när sömnen vägrade vilja komma.

Två och en halv timme.

Sånt gör mig glad!

Dagens låt: Ave Maria - Sarah Brightman

Dagens mums: julköttbullar på vörtbröd

Dagens roligaste: älskade M kommer äntligen hit

Check-lista: jul 2006

 • Gå ut och hugga en gran (check)
 • Lyssna på julsånger (check)
 • Gnabbas om julsaker som kommit bort (check)
 • Gnabbas om shoppinglistor som kommit bort (check)
 • Klä granen och sticka sig på barr (check)
 • Slå in paket relativt snyggt och ordentligt (check)
 • Baka julbröd (check)
 • Göra super-onyttigt och absolut inte GI-vänligt godis
 • Bläddra i tv-programmet för julhelgen och känna sig stressad över allt bra man inte hinner se (check)
 • Skaka på huvudet över väderprognosen (check)
 • Shoppa jul-out fit i en pytteliten stad utan några vettiga affärer
 • Äta alldeles för många pepparkakor med grönmögelost (check)

Vad halka kan åstadkomma

Jublet över snön lade sig snabbt när vinterlandskap förvandlades till livsfarlig isgata. Med stark betoning på livsfarlig. Under gårdagens kvällspromenix med vovven balanserade för någon milisekund grasiöst (?) på ett ben innan jag lättad återfann balansen och slapp blåmärken och förudmjukelse.
Att dratta på ändan är en av få saker som jag finner pinsamt. Dratta på ändan när jag är ensam alltså. Har jag någon att garva med är det inga problem. Men att snava och snubbla och drutta runt ensam får mig att rodna förläget.

Jag har gjort det några gånger. Rulltrappan var ju den senaste och då gömde jag ju mig bakom gratulationskortshyllan tills rodnaden svalnat. Någon gång har mina spetsiga skor fastnat i mina vida slacks och jag har snavat, en gång rakt över spår ett på tågstationen medan bommarna var på väg ned och tåget på väg ut. Aldrig har jag gått in i någon lyktstolpe, men de gånger det har varit nära ögat har varit så många att jag nästan förtjäar det nu...

Ikväll kom vi till stugan - äntligen! Här är det visserligen minst lika halt, men det är åtminstone minusgrader (eller rättare sagt minusgrad) och det är skönt. Tog en promenad ute i det kolsvarta förut och njöt av att stjärnhimlen verkade oändlig.

Dagens skönaste: att bli väckt av en kall nos som letar sig in innanför täcket.

Dagens minne: kollade på OS-krönikan och tänkte tillbaka på när jag var i Åbo och kollade på hockey-finalen. Rysningar...


Not that there is anything wrong with that

Jag undrar hur Peder Lamm ser ut när han är arg. Som en seriefigur kanske, hoppandes jämfota, högröd i ansiktet och med ånga sprutande ur öronen.
Vad han säger vet vi dock. I mejlet till Böglobby-redaktionen tar han sig nämligen kraftuttryck som "stick och brinn" när programmet analyserat fjolligheten i hans röst. Det verkar som man trycker på en mycket öm punkt när man råkar andas om homosexualitet kring Peder.

Något som inte alls har med homofobi att göra, men som ändå är värt att nämnas är sättet han avslutar sitt mejl till Svt på. "Inte alls med vänliga hälsningar".
Lite som att säga "du får inte komma på mitt kalas". Vet inte vilket som är mer anmärkningsvärt än det andra: homofobin eller bara hans sätt att visa hur vuxen och mogen han är. Eller säker på sin sexualitet för den delen...


Jul-ful

Det finns trots allt en liten tjusning med att behöva byta tåg mot buss så fort man lämnar den norrländska kusten för inlandet. Det kallas house spotting, fast snarare i ett motsatt syfte än det man brukar tala om.
På sträckan mellan kusten och Obygden hinner man se mycket underhållande.
Husen i sig är klart underhållande. För att inte tala om deras fina juldekorationer.
Tomtar, lyktor, ljus och renar i en salig röra som aldrig verkar innehålla vare sig rim eller reson. Värst är kanske tomten med fyra skyltdockor iklädda full tomtemundering av sorten spooky.
Eller kanske huset som syns en halvmil bort och förbrukar ett halvt kärnkraftverk med alla sina lampor. Äkta "Päron till farsa"-stil med andra ord.

Någonstans myser den lilla sadisten i mig när jag ser det. Jag tycker att det är vidrigt och förkastligt, men likt en trafikolycka så kan jag inte hålla ögonen borta från hemskheterna. På samma sätt som jag känner när jag åker förbi huset som är målat som svenska flaggan, radhuset som är klätt med gamla navkapslar och det rosa huset med lila knutar. Och allt detta inom tio mils radie. Sverige är banne mig fantastiskt...

Dagens drog: pepparkakor med grönmögelost

Dagens låt: Time to kill- Sophi Zelmani

Dagens no-no: Den första chokladasken blänger oöppnad tillbaka på mig från bänken - damn it!

Äntligen

Om det är något sätt man skall färdas på med SJ, så är det med lågtrafik. Fem dagar innan jul och klockan sju på morgonen är det ungefär precis så många som man har förväntat sig att det skall vara på tåget mellan Uppsala och Sundsvall - inte många. Självklart inträffade dock två saker: A. Jag fick sitta baklänges och blev åksjuk innan vi hann passera polishuset. B. Mitt emot mig satt en tjock tant sov snarkade så att elledningarna knottrade sig. Typiskt. God bless att det var så lite folk att det inte var några problem att byta plats.

Somnade strax efter Gävle och vaknade upp efter 45 minuter. Snö utan för fönstret. Tänkte först att jag hade åkt för långt. Sedan insåg jag hur barnsligt förtjust jag blev av synen. Det kändes som jag nyss landat på Arlanda efter att ha bott i ett exotiskt land länge och äntligen får se Sverige och snön igen. Exotiskt land. Uppland är knappast exotiskt, men definitivt snöfritt. Nyss snöade det ytterligare lite och jag var tvungen att le och ge mig ut en liten stund. Det kändes nästan overkligt. Läskigt att man vänjer sig vid överhettade jordklot så snabbt...

Snart kvällspromenix med vovven, ett glas rött framför tv:n och sedan en lååååång natts sömn utan väckarklocka som stör när det är som skönast. Jag älskar julledigt!


Good morning och goodbye

Min första tanke när klockan ringde kvart över fem: Men jag ska ju inte jobba idag..?
Helt sant. Det ska jag inte. Istället är det första dagen på en veckas ledighet. Om exakt en timme sitter jag på tåget upp till mor och vovve. Och sovmorgnar och god mat och julgran. Härligt. Och då kanske ni förstår att bloggandet kommer i andra hand. Så blir det. Vi kanske kan se det som en aktion mot mitt anande bloggberoende...

Krigszonen

Ibland känns det som om hela tunnelbanesystemet är en enda krigzon. Eller stressfaktor.
Själv vet jag inte om jag har lyckats slappna av en enda gång där nere i tunnelsystemet - är det inte vassa armbågar så är det tidsbrist. Eller inbillad sådan, snarare.

Ibland blir jag trotsig. Då vägrar jag väja, jag vill se om folk tar notis av att de är på väg rakt in i en medmänniska. Det gör de inte. Istället kör de rakt på, tränger sig och ignorerar.
Jag är så trött på människor som törnar emot varandra till höger och vänster och sedan bara fnyser för att folk står i vägen och tar upp plats. Tar upp onödigt syre. Själv kan jag inte komma på någon annan storstad jag varit i där folk inte vänder sig om och ber om ursäkt när de slår handväskan i axeln på en eller knuffar till en i rulltrappan. Inte en enda. För folk har hyfs. I Sverige vet jag inte vad vi har. Kanske är vi frustrerade. Eller så vill vi så gärna vara ett tuffare land och gör som vi tror att de gör i länder vi ser upp till - vi är buffliga. Hyfs kan vi inte ens stava till, än mindre kosta på oss klockan halv fem en måndagseftermiddag.

Två gånger den senaste veckan har jag chockat folk i underbara Stockholm. Först gav jag min plats i tuben åt en äldre och sedan gav jag en kölapp jag inte behövde till några som behövde den. Aldrig har folk skruvat på sig mer och tänkt "vad var det där för konstig människa"..?


Killar och deras tv-apparater

Två dagar kvar och sedan en vecka julledigt. En hel veckas mys med mamma, vovven och älskade M. En vecka som lär bli den sista vilan på bra länge, eftersom det sedan är jobb och flytt och kånka lådor och packa upp som gäller den närmaste framtiden.

Tur är väl då att vi har något att koppla av till emellanåt. Eller rättare sagt 28 saker att koppla av till.
Jag pratar om våra tv-kanaler. Själv har jag levt med 3 ruttna kanaler större delen av mitt vuxna liv och inte haft några problem med det. Plötsligt när man flyttar ihop med en grabb så är det nödvändigt att ha 28 stycken. Dessutom får inte min lilla pärla på 21 tum en chans ute i vardagsrummet. Där kommer wide screen-bjässen stå och zappa runt i det stora kanalutbudet. Pärlan får ta sovrummet, det vill säga platsen där hon syns minst.

Killar verkar så upptagna med tv-apparater att det ibland är fånigt. Massa kanaler i den och ta så lite plats som möjligt, tack! En gång dejtade jag en kille som hade köpt en Panasonic vägg-tv för 50 lock. Killen hade en mediokert jobb, en ganska trist lägenhet och en skitgammal soffa i plysch. Och den lyxiga vråkiga tv:n passade som ni kanske redan räknat ut, som hand i handske i detta hem... Holy crap!

Post julfest

Jag har upplevt en av de värsta dagen efter-dagarna i mitt liv.
Eller upplever snarare, för jag är väl helt ofrivilligt mitt uppe i skiten. Självklart helt utan egen skuld.
Fast det är klart, kombinationen gå upp tidigt + ingen mat + väldigt mycket dricka kan kanske ha något med resultatet att göra.
Tyvärr kommer jag inte ihåg att jag kom hem, men eftersom jag vaknade i min egen säng så har jag en stark känsla av att jag gjorde det. Och jag vaknade dessutom med ett ryck och trodde jag försovit mig till jobbet och upptäckte att tv:n stod på med tvåans testbild flimmrande. Släpade mig upp för att ta en alvedon och upptäckte att jag var sminkad. Inte särskilt snyggt sminkad dock, eftersom make-upen hade suttit på i över 24 timmar. Och när jag väl hade krafter nog att tvätta av det vid fyra i eftermiddags (efter 35 timmar alltså) kunde jag nästan höra hur huden drog en djup suck av lättnad när mascara, rouge, ögonskugga och annat klet rann ned i handfatet och försvann ned.

Förresten: en sen eftermiddag på jobbet kom jag på att jag inte har sett Uppsala i dagsljus på över två veckor. Och så är det fortfarande, eftersom jag hann upp precis i tid för att se gatulycktorna tändas i eftermiddags. Imorgon SKA jag se stan i dagsljus. Kanske till och med passa på att vara ute i det också...

Dagens örongodis (och det enda som inte gör huvudvärken värre): Kathy's song - Eva Cassidy.

Årets löp

Jag kan inte låta bli att hålla med Inti Chavez Perez:
"Fadde tvångsmatar Linda Rosing med kokosbollar" är årets i särklass bästa löpsedel.

Och självklart med fri tolkning av ordet "bästa"...

Mannen, myten

På lunchen idag lekte jag och tv-gänget nöjes-Jeopardy.
Vi försökte oss först på vanligt Jeopardy, men alla insåg snart att vi var så hjärntvättade på nöjesnyheter att det var the only way to go. Jag var med ganska bra i början, men sedan började svaren ställas i gåtform och plötsligt orkade min hjärna, som varit igång sedan halv fem i morse att sacka efter och jag ägnade mig åt mitt te istället.

Idag lade jag dessutom ned en lapp med mitt namn på i en urna. Ur den urnan dras sedan en lycklig Bladet-medarbetare som får avnjuta en middag tillsammans med Jan Guillou. Stort! Men vad skulle han och jag prata om..? Vi får väl kanske låta maten tysta mun om inte annat!

Det är kärlek

Det känns som jag är nykär igen.
Det bubblar och blossar och sprätter i mig - jag trodde först något var galet.
Nu vet jag dock att inget är galet. Det är snarare så rätt som något bara kan bli...

Än är man inte tant, inte

Måste man tycka att kids i luciatåg är söta?
Jag insåg igår att jag inte tyckte det, vilket kanske är ett tecken på att jag inte är så gammal än. När man är gammal tycker man nämligen sånt per automatik. Alla barn ritar fint, sjunger fint, dansar fint och är jättebra fotbollsspelare - även när de snört på sig två vänsterdojor med dobbarna innåt och inte ens träffar bollen när den ligger still.

Jag är alltså inte vuxen än. För i mina ögon och öron var gårdagensluciatåg ett ganska svajigt sådant med ungar precis i den åldern då de är allt annat än rara. De såg vilsna ut, någon petade nästan och det var varken rent eller i takt.

Well well. Om jag nästa år säger att det var ett förtjusande luciatåg så vet ni att jag blivit gammal. Förmodligen pensionssparar jag också, har broddar under skorna och tycker att Dressman är ett utmärkt ställe för M att handla finfina kläder till finfina priser på...

I huvudet på Elin Malkovich

Ibland överlistar det undermedvetna en verkligen.
Varje morgon vaggar jag och tunnelbanevagnen över bron till Gullmarsplan och vidare. Varje morgon tittar jag ned på Eriksdalsbadet och tänker att det ser mysigt ut där nere. Vagt upplyst, med klarblått klorvatten som blänker tillbaka mot mig. Det känns lite somrigare när jag ser bassängen där nere, och det gör dott på morgonen i ruggiga december.

Imorse hann dock mitt undermedvetna ikapp mig med blixtens hastighet. Efter att halva Stockholms befolkning drullat av det tidiga tåget mot Bladet i Skanstull skumpade vi som vanligt upp på bron och där nere tornade badet upp sig. Jag svepte som vanligt med blicken över det och tänkte att "vad skönt det skulle vara att glida ned i vattnet där". Och kom på mig själv med att tänka att jag hellre skulle krypa in i bastun och sova lite. Jag vet inte var det kom ifrån, men jag drar slutsatsen att det är min kropps sätt att säga att den vill vila lite längre än till 04.30 på morgnarna...

Men det blir det inget med! I morgon skriver jag på ett kontrakt med Bladet för resten av våren!

Saucy!


Fack you!

Det är dags för mig att ringa facket - igen!
Det är dags för mig att skcika in mina papper - igen!
Om inte facket och a-kassan driver folk till vansinne, vad gör det då?

Dessutom vill de att jag ska intyga att mitt företag (!) ligger på is. Om jag inte gör det får jag inga pengar. Och det hade jag gärna gjort - om jag hade haft en susning om vad sjutton de pratar om.

Man måste bara älska (?) svensk byråkrati as it's finest.

Snoppar och rånare - på samma dag

På lunchen idag blev jag rånad. Och allt bara för att skomakaren i Globen inte pratar svenska.
Efter att ha blivit en klack fattigare klev jag och mina stövlar på lunchen in hos skomakaren. Plånboken är i stort sett redan tom, men det kunde ju inte hjälpas. 80 bananer skulle det kosta - helt överkomligt.
Ingrepp som dessa brukar vara över i ett nafs, bara att sitta och vänta - fast med blott en sko. Men efter en stund började de båda skomakarna gaffla lite och pekade sedan på den ensamma stöveln som jag fortfarande hade på foten. Jag tänkte att han behövde mäta, langade över stöveln och strax efter slog han även den klacken i spillror. Jag försökte protestera, men det var lönlöst. "Sliten", sa han på ryskbruten svenska och jag försökte förklara att jag inte hade råd med 160 kronor som det skulle kosta.

Visserligen hade jag råd. Tekniskt sett i alla fall. På kontot hade jag 300 kronor: mat och SL-resor fram tills jag åker till mamma nästa tisdag. Men 160 kronor var ungefär 50 procent av vad jag ägde, och då kunde jag inte ta mig råd. Sedan stod jag där, visserligen med två nya klackar men till vilken nytta? SL-resorna kommer att kosta 120 kronor och kvar finns 30 ynka riksdaler till mat. 30 spänn. Det är ju så att man kunde slå frivolter av lycka!

Idag har jag dessutom sett dokusåpasnopp. Inte najs. Men tillhör det jobbet, så gör det...


Blind, döv och no abla svedese

Att gå upp klockan fyra på morgonen är inte kul.
Att dessutom sitta på en irriterande upplyst och trång buss i en timme strax där efter- ja, ni kanske kan tänka er hur kul det är.
Jag körde mitt bussknep. Det har funkat alla gånger utom en. Då misslyckades det när en packad Gävle-gubbe inte hade mänsklig hyfs och vågade närma sig.

Annars är det just det som knepet ska förhindra, att folk över huvud taget närmar sig. Det är inte svårt, och säkert inte särskilt banbrytande. Men många gånger har det varit min enda räddning när en trång studentplånbok bara tillåtit buss som långväga färdmedel. Tillvägagångssättet är enkelt: sätt dig längst ut på dubbelsätet, stuva packningen på det inre sätet,  sätt i hörlurarna, slut ögonen och låt munnen vara halvöppen så det ser ut som du sover. Sedan är det bara att vara orörlig varje gång den förbenade bussen stannar vid en hållplats. Jag har övervägt att låtsas prata ett mycket främmande språk och inte förstå vad de menar när de undrar om "det är ledigt här". Dock har jag inte vågat än, men det kommer säkerligen med tiden.

Efter att fyllekajan i Gävle bröt förtrollningen har jag inte åkt buss någon längre sträcka. Det var tre år sedan. Och behöver jag göra det igen, då tar jag fram mitt knep igen. I morse funkade det i alla fall utmärkt - igen!

Ett Nobelpris till den som...

Jag vill inte tvätta.

Jag vill inte tvätta.

JAG VILL INTE TVÄTTA!

Om de kan åka till månen, varför kan de då inte komma på något sätt att se till att kläder blir självrengörande? Jag ser till att konkurrera ut Nobelkommitéen om någon bara räddar mig!

Gå upp i rök

Jag har precis suttit i Bladets rökrum. Eller ett av dem, rättare sagt för det finns ett par att välja mellan.
Jag blir påmind om hur sunkigt det är och känner mig som en stinkande askkopp när jag sätter foten utanför den rökfyllda buren igen och går in på redaktionen. Kollegan frossar i de drömska tankarna på ett Tyskland där man kan röka överallt. Uber alles. Och då luktar det också rök uber alles, tänker jag och ryser av obehag.

Tur att man har tvättid ikväll, samtliga av mina plagg som befann sig i rökburen skall tvagas ordentligt!

Latast i stan

Att inte göra något kan vara så befriande. Därför känner jag mig just så nu, befriad.
Sovmorgon, fika på stan, middag, rödvin och sängen.
Sovmorgon, fika hemma, hälsa på, middag, rödvin, långfilm och sängen. Med andra ord en väldigt lugn helg, och jag att det var precis vad jag önskade mig (och behövde) den här gången. Vi är hemma hos M:s föräldrar och har det superskönt. Ingen kollektivtrafik, inget gå upp i ottan, inget äta i låda och inget stupa i säng klockan nio. Den här söndagen får gärna hålla på hur länge som helst...

Den här veckan har jag...

 • ätit matlåda tre dagar av fem möjliga
 • köpt min första julklapp- rekordsent
 • inte shoppat en enda sak till mig själv
 • insett att M:s kompisar har bebisfeber
 • varit ruskigt morgonsur två gånger
 • lagat tvårätters åt svärföräldrarna
 • varit ute på reportage
 • förberett flytten
 • somnat på bussen en gång
 • haft I don't feel like dancing på hjärnan hela veckan
 • läst ut en bok
 • kollat på tv sammanlagt fyra timmar
 • insett att jag helst av allt inte vill göra ett smack på nyårsafton
 • varit glad över mitt jobb - varje dag
 • varit ledsen över att vara pank - varje dag
 • försökt komma på vad jag vill ha i julklapp

Det är en världslig sak

Det finns bra clementiner och dåliga clementiner. Jag stoppade just i mig en dålig. Stor skillnad! Jag vet inte riktigt varför, men det är bara så. Från och med nu riktar jag in mig på bananerna i Bladets fruktkorg i fortsättningen.

Se där - ännu ett inlägg som luktar Pulitzer!

Star struck

Nästa vecka kommer Red Hot Chili Peppers hit. Inte bara till Stockholm, utan HIT! 
Hit till min skrivbordsö! Det är stort, de är stora. Och jag kommer bli star struck, jag känner det på mig.

Om tjugo minuter kommer en annan människa på besök till min skrivbordsö, nämligen Linda Rosing. Eller Bionda som hon numera kallar sig. Hon har lagt politiken på hyllan (!) och gått tillbaka till "det hon gör bäst", som hon själv sagt. Att det inkluderar att sjunga in en skiva känns tveksamt. Jag kommer inte att bli star stuck, det VET jag!

Gin & Tonic

Fröken J insisterade på att få bjuda på middag igår. Självklart är jag inte den som är den. När HH sedan dök upp efter en kvart slängdes det fram en Gin & Tonic framför mig. Det kändes helt plötsligt som en oerhörd lyx att få en drink mitt i (?) veckan. Förut var det regel, nästan lag till och med. Förresten fick jag veta att de båda stannar kvar i stan under våren. Min lycka är nu fullständig!

Dagens godis för örat: Shakespear Sisters - Stay

Let's go för fan

I natt åker Christer Fuglesang till rymden. Om han har tur med vädret, det vill säga.
Och Sverige har fått rymdfeber, så också Bladet. Hur lång tid är det kvar, vad ska han äta, vem kommer han sakna, vad vill du hälsa, hur blir vädret, ska du titta - ett virrvarr av oändligt tjat. Jag hoppas fan att han kommer iväg imorgon, så man kan få lite lugn och ro här. "Äntligen" kommer jag säga imorgon när jag vaknar och hör att han är någonstans i stratossfären eller kanske ännu längre bort.

Det roligaste jag hört på ett tag var något jag lärde mig idag. Det kan nämligen inte räknas som något annat än humor att en av de forna medlemmarna i pojkbandet N-Sync åkte upp i rymden innan den förste svensken gjorde det. Hade Christer varit med i N-Sync hade han varit där för länge sen, med andra ord. Helt plötsligt är jag inte lika imponerad över hans färdigheter som NASA-snubbe.

Bye-bye-bye-bye-BYE!


Att tukta en argbigga

Idag är jag smärtsamt trött. Det gör faktiskt ont i kroppen. Detta trots att jag fick sovmorgon till tjugo i sex (!) denna morgon. Ändå gäspade jag så att tårarna trängde fram och skymde sikten i t-baneträngseln. Så fort jag är så trött blir jag sur. Tyvärr är det så. Om jag dessutom var osympatisk/ouppfostrad skulle jag nog kunna idiotförklara någon på stående fot när jag är så trött. Dock ser jag lyckligtvis till att stå emot den impulsen.

Nu känns det bättre. Ser att 25 000 har varit inne och läst knäcket och dricker mitt Indian Spice. Dags att ta itu med kända personer som har sex med minderåriga - ännu en vanlig arbetsdag med andra ord.

Bönder i massor

Läste på Bladets forum för "Bonde söker fru" att någon tyckte att bonden som inte kom in på Spy Bar ska anmäla till diskrimineringsombudsmannen. Tanken var ju god. Men jag tror inte att diskrimineringslagen omfattar tjocka bönder från västgötaslätten...

Har de senaste dagarna fått befatta mig med uttrycket spritfest och dubbelkyss. Spritfest är ett väldigt intressant uttryck. Oftast brukar ordet vara en benämning på något som sker mellan två, tre personer i en sunkig lägenhet i ett väldigt dåligt förortsområde: väldigt mycket sprit och väldigt lite fest med andra ord. En tillställning där a-laget skulle ha trivits ypperligt. Idag har jag pratat med Bert Karlsson. Någonstans tycker jag ändå att han är en ganska intressant person - och extremt excentrisk. Men han levererar ju nästan alltid i alla fall!

Alltså, det här med matlåda

Dags för lunch. Några går till personalmatsalen, någon till kinesen, någon köper sallad på Ica Globen. Jag tar upp min låda. ”Ååååååh, vad duktig du är”, utbrister de. De tittar förundrat på min schabbiga burk med köttfärssås och fullkornspasta. Så här har det alltid varit, jag har alltid haft matlåda. Alltid, med vissa undntag några gånger i månaden. Kanske har jag råd att hoppa över mat i låda när jag börjar tjäna lite bucks om en månad. Dock inte nu. 

Men jag är inte duktig, knappast. Hell, det är ju bara mat. Från igår dessutom, inte vidare duktigt om man tänker efter. Köttfärssås - den mest osexiga av alla osexiga matlådor. Slibb och klägg med pasta. Och ingen ketchup. Så långt från glam man bara kan komma.

Inte glammigt och inte duktigt.

Vänligen, men bestämt

75483-51

Flyt och oflyt

Ibland händer saker och ting så himla fort. För två månader sedan satt jag här hemma hela dagarna utan något jobb att gå till, utan att veta var jag skulle bo nästa år och utan någon examen. Vips så är saker väldigt annorlunda: jobb, bostad och min examen fick jag igår. Tänk så det kan bli.

För övrigt kunde dagen knappast ha börjat sämre. Upp kvart i fem, glömde matlådan hemma, glömde papper hemma och glömde SL-kortet hemma. Ibland har man tydligen mindre flyt verkar det som...


Höger om, vänster om

Varför är det vänstertrafik på tågstationen i Uppsala egentligen? One might wonder. Josefin frågade mig det i fredags och jag hade inget bra svar. Jag hade inget svar alls, närmare bestämt. Dörrarna öppnas bara åt ett håll, om man ska in får man ta dörren till vänster, om man ska ut får man ta den till höger. Förvirrande. Och konstigt. Vad som dock inte är lika konstigt är att folk går på fel sida, snubblar in i varandra ochs vär och har sig av irritation. Det är allt annat än konstigt faktiskt. Det är ju trots allt högertrafik i det här landet...

Kära tomten

Kära tomten,

Jag har varit ganska snäll i år. Snällare än många andra, dummare än somliga men helt säkert lite över medel. Jag skulle bli så glad om jag kunde få något av nedanstående.

Kramar från Elin

 • Pastatallrikar från Höganäs
 • Sex and the city-boxen
 • DKNY Be Delicious
 • Martina Haags "Underbar och älskad av alla"
 • Pärlarmband från SNÖ


Äntligen måndag

På väg till jobbet kom jag i morse på att Stockholm kanske inte är en så tokig stad trots allt. Jag stannade hos Anna i Hornstull en extra natt för att slippa åka tåg alldeles i onödan. Det var ljuvligt. Istället för halv sex gick jag upp halv sju. Istället för att cykla i motvind gick jag en kort promenad till t-banan. Och istället för att spendera fyrtio minuter på ett fullproppat SJ-tåg njöt jag av SL när de är som bäst: punktliga, tysta och tomma.

Nu sitter jag på redaktionen igen och solen tittar fram över Globen. Ibland kan jag inte låta bli att gilla mitt liv...

Dagen D är slut - nu kan partyt börja!

Nu går jag här och skrotar lite. Jag har egentligen ingenting kvar att göra här idag, men samtidigt gör det mig ingenting att stanna kvar lite extra länge idag. Den sista dagen. Kanske inte den allra sista, kanske är jag bara borta några månader - men ändå. Jag skrotar gladeligen här idag. Faktum är att jag förmodligen hade suttit här även om det inte var dagen D. Jag väntar in en bil som färdats från Göteborg innehållande en av mina bästa vänner (Josse) och när hon kommit fram hit ska vi åka in till Stockholm till en annan av mina bästa vänner (Anna).

Sicken helg det kommer att bli. För att denna helg inte nbart skall dränkas i ångorna av gott rödvin har jag plitat ned adressen till en utställning med seriefavoriten Rocky också. Man måste blanda party med kultur också, annars får man ju skämmas något. Både kultur och wunderbar kalashelg framför mig, samtidigt som jag lämnar radiohuset bakom mig alltså. Kan det bli mer symboliskt än så en fredagseftermiddag..?

Hemliga dokument gör sig påminda

Alldeles nyss hittade jag ett gammalt mejl från M. Ett jättegammalt, från en helt annan tid kan man säga.
Ett mejl från den tiden då vi var på en helt annan basis med varandra. Då bestod våra ordväxlingar av romantiska fraser som "hej du", "tja", "läget?" och "kram på dig". Eller oromantiska, snarare. Det var ju så det var då, bara vänskapligt fast med lite förvirrade inslag. Någon konstig känsla sköljde för en sekund över mig. Då var känslor och måsten och borden all over the place. Själv gick jag runt med dessa känslor utanpå kroppen. Han gjorde inte det. Och det var väl det som var det stora problemet - just då.

Kollar lite till bland mejlen. Hoppar fram en månad. Hittar två "sötnos". Det gör mig minst lika glad nu som då, tror jag. Men det är både lustigt och konstigt vad känslor snabbt kan göra sig påminda igen - goda som mindre goda.

Adios and farewell

Samling vid albylbordet. Fram med automatkaffe och vetelängd från Landings.  Allt detta innehåller en äkta SR-avtackning tillsammans med konstiga presenter som chefen fiskat upp ur förrådet. Och nu börjar det kännas lite vemodigt. Som den gråtmilda människa jag är blir jag lite blank i ögonen när jag inser att jag inte kommer hit på måndag. Min sentimentala sida har jag utan tvivel ärvt av min far. Idag får den siadn ganska mycket utrymme känns det som.


RSS 2.0